pasfoto-nw.jpg

HARRIËT

www.harriet-ijkema.nl

M: 06-38112006
E: berichtharriet@gmail.com

ABOUT

De wisselwerking tussen lichtheid en zwaarte heeft mijn fascinatie. Vanuit deze geboeidheid ontstaan diverse sub-thema’s, zoals het onderwerp “afstand en nabijheid”. Graag werk ik met series die voortdurend in beweging zijn, recent werk wordt toegevoegd, een aantal werken krijgen een nieuwe plek. Voortdurend een dynamisch proces van inzoomen en uitzoomen, aanvullen en weg laten. Het beeldende onderzoek zelf is eveneens een autonome, opzichzelfstaande wisselwerking tussen lichtheid en zwaarte.

Tekenen doe ik graag, een directe manier om je gedachten en gevoel vorm te geven. Mixed media heeft mijn voorkeur; de diverse materialen met hun verscheidenheid aan kleur, structuur en mogelijkheden zijn zeer uitnodigend. Inkt pas ik veel toe, het is een materiaal dat erg “koppig” is, het blijft altijd zichtbaar in het eindresultaat. In combinatie met (het vette) wasco geeft het een interessant contrast. Combineer dat met een scala aan andere materialen en er ontstaat een gelaagdheid die deels gestuurd is en deels spontaan ontstaat.

Mijn series bestaan soms uit meer dan tekeningen. Assemblages, collages, schilderijen, installaties, dans, muziek, performance, objecten, foto’s, textiel kunnen worden toegevoegd. De grens tussen de tekening en de omgeving vervaagt. De werken gaan een relatie met elkaar aan, de samenhang tussen de diverse kunstvormen wordt voelbaar.

Als kunstenaar altijd op zoek naar de beste kwaliteit en gedreven om het verschil te maken. Dit sluit helemaal aan bij het citaat van Marcel Duchamp: “Ik geloof niet in kunst. Ik geloof in de kunstenaar”